Item type |
紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) |
公開日 |
2009-03-17 |
タイトル |
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タイトル |
食用キノコのスフィンゴ脂質 : Ⅲ. オオヒラタケ Pleurotus cystidiosus のマイコグリコリピドにおけるヒラタケ属共通の多分岐型糖鎖構造 |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Mycoglycolipid |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Glycoinositolphosphosphingolipid |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Edible fungi |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Pleurotus cystidiosus |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
著者 |
糸乗, 前
矢野, 宏治
小島, 寿夫
黒田, 由紀子
伊藤, 將弘
山本, 憲二
杉田, 陸海
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著者(ヨミ) |
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姓名 |
イトノリ, サキ |
著者(ヨミ) |
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姓名 |
ヤノ, コウジ |
著者(ヨミ) |
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姓名 |
コジマ, ヒサオ |
著者(ヨミ) |
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姓名 |
クロダ, ユキコ |
著者(ヨミ) |
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姓名 |
イトウ, マサヒロ |
著者(ヨミ) |
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姓名 |
ヤマモト, ケンジ |
著者(ヨミ) |
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姓名 |
スギタ, ムツミ |
著者別名 |
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姓名 |
Itonori, Saki |
著者別名 |
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姓名 |
Yano, Koji |
著者別名 |
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姓名 |
Kojima, Hisao |
著者別名 |
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姓名 |
Kuroda, Yukiko |
著者別名 |
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姓名 |
Ito, Masahiro |
著者別名 |
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姓名 |
Yamamoto, Kenji |
著者別名 |
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姓名 |
Sugita, Mutsumi |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
Edible fungi,mushrooms,are a popular food in Japan and over fifteen cultured mushroom species are available at the food markets.Recently,constituents or ingredients of edible mushrooms have drawn attention because possibilities have been seen for their medical usage.Mycoglycolipids (Basidiolipids) of higher mushrooms have been characterized as glycosylinositolphosphoceramides,and they have a common core structure of Manα1-2 Ins 1-[PO4]-Cer and extension of Man,Gal and/or Fuc sugar moieties.Five mycoglycolipids were purified from an edible mushroom,Pleurotus cystidiosus (Ohiratake) by successive column chromatography on ion exchange Sephadex (DEAE-Sephadex) and silicic acid (Iatrobeads).Their structures were characterized to be Manα1-2 Ins 1-[PO4]-Cer,(Galα1-3)(Fucα1-2)Galβ1-6Manα1-2Ins1-[PO4]-Cer, (Galα1-6)(Fucα1-2)Galβ1-6 Manα1-2Ins1-[PO4]-Cer,(Galα1-6)(Galα1-3)(Fucα1-2)Galβ1-6Manα1-2Ins1-[PO4]-Cer and {Galα1-(2 or 6) Galα1-6}(Galα1-3)(Fucα1-2)Galβ1-6Manα1-2Ins1-[PO4]-Cer by sugar compositional analysis,methylation analysis,periodate oxidation,partial acid hydrolysis,enzymatic hydrolysis,immunochemical analysis,gas-liquid chromatography (GC),gas chromatograph-mass spectrometry (GC-MS),matrix assisted laser desorption ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) and H-nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR).Ceramide constutuents of their mycoglycolipids were composed of phytosphingosine as the sole sphingoid,and mainly 2-hydroxy C 22: 0 and C24: 0 acids as the fatty acids. |
引用 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
滋賀大学教育学部紀要, 3, 自然科学, 第57号, pp.1-21 |
書誌情報 |
滋賀大学教育学部紀要, 3, 自然科学
号 57,
p. 1-21,
発行日 2007
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
1342-9272 |
書誌レコードID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11123267 |
タイトル(ヨミ) |
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その他のタイトル |
ショクヨウ キノコ ノ スフィンゴ シシツ 3 オオヒラタケ Pleurotus cystidiosus ノ マイコグリコリピド ニ オケル ヒラタケゾク キョウツウ ノ タブンキガタ トウサ コウゾウ |
その他の言語のタイトル |
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その他のタイトル |
Studies on Sphingolipids of Edible Fungi : Ⅲ Mycoglycolipids of Pleurotus cystidiosus (Ohiratake) have a Common Polytomy Sugar Chain among Pleurotus sp. |
出版者 |
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出版者 |
滋賀大学教育学部 |
資源タイプ |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
Departmental Bulletin Paper |